lap tetejére

Vizsgálatok-tesztek - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás
Röntgen vizsgálat (kutya, macska, kisállat)
 
A pontos diagnózis felállításában nagy segítséget nyújtanak az állatorvosi praxisban a különböző képalkotó eljárások. Röntgenvizsgálat segítségével megállapíthatóak bizonyos a csontokat, illetve a különböző lágy részeket (máj, gyomor) érintő elváltozások is. Készíthető felvétel a mellkasról, hasüregről és a felvételen láthatóvá válhat a különböző szervek normál vagy kóros elhelyezkedése, mérete, szerkezete. Lehetőség van bizonyos szervek (gerincvelő, bél) megfestésére is amennyiben a natív felvételen nem látható, pontosan nem megítélhető az elváltozás. Rendelőnkben lehetőség nyílik natív és kontrasztos röntgen vizsgálat elvégzésére is.
Ultrahang vizsgálat (kutya, macska, kisállat)

Szintén nagy segítséget nyújt a diagnosztikai munkában az ultrahang vizsgálat. Előnye, hogy nem invazív, általában még bódításra sincs szükség kivitelezéséhez és az állat számára teljesen fájdalommentes. Hasi ultrahang vizsgálat során pontos képet kaphatunk a különböző hasűri szervek morfológiájáról, szerkezetéről, kóros képletekről. A hasi szerveken kívül fontos szerepe van az ultrahangnak a szív vizsgálatában is. Rendelőnkben Mindray ultrahang készülék áll rendelkezésre a vizsgálatok elvégzésére, mellyel hasi és szemészeti vizsgálatokat is tudunk végezni.
EKG (kutya, macska, kisállat)

EKG készülékkel a szív elektromos működését, ingervezetését méri és azt ábrázolja. Ennek a készüléknek a kisállat kardiológiában fontos szerepe van. Amennyiben a klinikai vizsgálat során valamilyen szabálytalanságot észlelünk a szív működésével kapcsolatban szükségessé válik az EKG vizsgálat elvégzése. A vizsgálat során az állat a vizsgáló asztalon áll vagy jobb oldalán fekszik. Végtagjai bőréhez elektródákat csatlakoztatunk, a jó vezetőképesség biztosítása érdekében gélt vagy folyadékot teszünk a bőr és az elektródák közé. A vizsgálat nem invazív és nem is fájdalmas kedvence számára.
Mikroszkóp (kutya, macska, kisállat)

Nagyban segíti a diagnosztikai munkát a mikroszkóp, mellyel lehetőség nyílik különböző bőrgyógyászati megbetegedések (atka, gomba) pontos diagnosztizálására. Lehetőség van továbbá bélsár, vizelet, vérkenet vizsgálatának elvégzésére is.
Ultrahangos fogkő eltávolító (kutya, macska, kisállat)

A fogkő egy sárgás-barnás színű lerakódás a fogon. Ételmaradékból, ásványi sókból, baktériumokból képződik. A fogkövesség következtében a kedvenceink ínye begyullad, sorvad, ami hosszú távon a fogak elvesztéséhez vezethet. Ennek elkerülése érdekében szükséges a fogkövesség kialakulásának megelőzése, amennyiben már kialakult annak eltávolítása. Rendelőnkben ez a beavatkozás ultrahangos fogkő eltávolító készülékkel történik. Annak érdekében, hogy az állat nyugodt maradjon és minden fogat alaposan meg tudjunk tisztítani az állat felületes altatására van szükség.
Szívféreg teszt

A szívférgességet egy fonálféreg, a Dirofilaria immitis okozza. Kifejlett példányai akár a 30 cm hosszúságot is elérhetik, a kifejlett egyedek elsősorban a jobb szívfélben, és a szívből kivezető vezető tüdő erekben élősködnek. A szívféreg terjesztői a közönséges szúnyogok. Szívférgesség megelőzésére használhatóak repellens hatóanyagot tartalmazó spot on készítmények, nyakörvek illetve szájon át adható készítmények is.
Rendelőnkben rendelkezésre áll szívféreg antigén teszt. A teszthez mindössze egy csepp vérre van szükség, mely a gyorstesztre cseppentve perc alatt eredményt ad. Javasolni szoktuk a teszt fél év múlva történő megismétlését a negatív eredmény megerősítése érdekében.
Macska leukózis (FeLV)

A macska leukózis egy vírus által okozott, hazánkban is nagyon elterjedt betegség. Fontos tudni, hogy embert nem betegít meg. A macskák egymást nyállal illetve egyéb testnedvekkel betegítik meg. A fertőzés kialakulásához általában arra van szükség, hogy a macska huzamosabb ideig együtt éljen egy fertőzött macskával. Fokozott veszélynek vannak kitéve a kijárós vagy kint élő, verekedő, nem ivartalanított kandúr macskák. A fertőzés megtörténhet már az anyaméhben vagy szoptatáskor is. A fertőzött macskák egy része semmilyen tünetet nem mutat, azonban az állat ekkor is fertőzőképes. A betegség tünetei nagyon változatosak: testsúly vesztés, láz, bágyadtság, légzőszervi tünetek, kötőhártya gyulladás, fekélyek a szájüregben, gyenge immunrendszer ezáltal megnőtt fogékonyság a különböző vírusos, baktériumos, gombás megbetegedésekre, nyirokcsomó megnagyobbodás, daganatos elváltozások. A betegség nem gyógyítható, csak tüneti kezelésre van lehetőség ezért is nagyon fontos a megelőzés. A megelőzés vakcinázással történik, az elsőt 8-12 hetes korban kell megkapnia az állatnak, majd 4 hét múlva ismétlő oltásra van szükség, ezután pedig az oltást évente kell ismételni.
A leukózis diagnosztikájára rendelőnkben rendelkezésre áll gyorsteszt, melyhez egy csepp vérre van szükség és 10 perc után eredményt ad.
FIV teszt

Szintén elterjedt betegség hazánkban a FIV, ismertebb nevén macska AIDS. Elsősorban nyállal terjed, leggyakrabban a kijáró, kint élő, verekedő macskák érintettek. Ember nem fertőződhet. A leukózishoz hasonlóan nem minden fertőzött egyed mutat tüneteket, de a tünetek megjelenése nélkül is fertőzőképesek. Jellemző tünetei: láz, bágyadtság, légzőszervi tünetek, hasmenés, kötőhártya gyulladás, gyenge immunrendszer, nyirokcsomó duzzanat. A FIV nem gyógyítható, mindössze tüneti kezelésre van lehetőség. Megelőzésére jelenleg vakcina nem áll rendelkezésre. Rendelőnkben lehetőség van szűrővizsgálatra, melyhez egy csepp vérre van szükség és a gyorsteszt 10 perc alatt eredményt ad.
Vissza a tartalomhoz