lap tetejére

Tudósítás egy állatorvosi műtőből - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás

Tudósítás egy állatorvosi műtőből
Országos összefogással mentették meg egy balesetben sérült uhu szeme világát
és minden bizonnyal az életét is.
Történetünk főhőse 2017. szeptember 15-én egy mátrai község, Bodony határában fácánra, vagy rágcsálóra vadászva betévedt a fácántelepre, majd ott belegabalyodott a dróthálóba és megsérült. Akkor még friss esetként a
Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre fogta be és szállította Egerbe, ahol a Nemzeti Park saját mentőállomására került a madár.
„Kelemen Tamás állomásvezető rögtön hívott telefonon, hogy mi ilyenkor a teendő. Én pedig konzultáltam
Dr. Dobos András szakállatorvossal, hogy addig is, amíg Szentesre el tudjuk hozni, milyen szemcseppel kell kezelni”
– mesélte Dr. Déri János, a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány igazgatója.
Pár nap múlva Szentesen, a Kiséri Állatorvosi Lézerszemészeti Rendelőben soron kívül megtörtént az első beavatkozás.
„A bagoly szeme olyan állapotban volt, hogy azt a klasszikus tudomány szerint el kellett volna távolítani:
összenövésekkel a szivárvány- és a szaruhártya között és a szemlencse elülső fala is sérült, emelkedett volt a szemnyomás is – taglalta Dr. Dobos András, a vizsgálatokat végző szakállatorvos, a Budapesti Állatorvostudományi Egyetem címzetes docense, majd folytatta: Megszüntettük az összenövéseket, a keringés helyreállt, a pupilla is elkezdett minimálisan reagálni a fényre.”


Betadine fertőtlenítő oldatot kap az uhu, amivel az ultrahangnál használt gélt mosták ki a szeméből.

Köszönhetően a korszerű lézeres eszközöknek nemhogy amputációra nem  volt szükség, de még vágást sem kellett ejteni az uhun – ez indokolta a  több mint száz kilométeres utaztatást is. Időbe telik, mire a szövetek  visszanyerik eredeti nyugalmi állapotukat a lézerkezelés után, mivel  nagyobb intenzitású, vagy hosszabb ideig tartó folyamatos impulzus révén  roncsoló hatása lehet a lézerfénynek. A madár a Hortobágyi  Madárkórházban regenerálódott, ahol naponta ötször szemcseppet kapott:  gyulladáscsökkentő és antibiotikum kombinációját. Ez idő alatt a  szakemberek folyamatosan egyeztettek, konzultáltak, így dőlt el a  második beavatkozás időpontja.
Közben essék néhány szó magáról a bagolyfajról is. Dr. Déri Jánostól  megtudom: „Ez a legnagyobb fülesbagolyfaj, az eurázsiai uhu (Bubo bubo)  egyik példánya. Nagy fülesbagolyként, vagy angolszász nyelvterületen  'eagle owl', azaz sasbagoly néven ismert. Sziklaüregekben, kőbányákban  fészkelő madárról van szó. Magyarországon csaknem kipusztult az 1960-as  években. Hazai elterjedése a német és cseh zárt térben tenyésztett  egyedek betelepitése mellett a szlovák és ukrán állomány  terjeszkedésének és az élőhely védelmének köszönhető.A közel 100 párt  kitevő állomány jelentős része a Zemplénben, az Aggteleki Nemzeti Park  területén van, míg kisebb hányada, mintegy 20 pár fordul elő a Bükki  Nemzeti Parkban. Belőlük mindösszesen 8-9 pár él a Mátrában. A sérült  madár egyike a Mátra északi részén, legújabban megtelepedő pároknak, ami  egy különösen nagy, 3,5 kilós nőivarú egyed, úgyhogy természetvédelmi  szempontból is jelentős a rehabilitációja, hiszen van egy párja, és  decemberben-januárban már a fészek körüli revírt kell őrizniük.”


Phundus-kamerával vizsgálták az uhu szemét. A szivárványhártya állapotára koncentráltak a szakemberek a második műtét előtt. Itt még nem altatták az uhut, mégis jól tűrte a procedúrát. Ennek magyarázata az ijedtség lehet, ami voltaképpen „ledermeszti” a madarat. A szakemberek tapasztalata alapján, minden további alkalommal csökken az esélye, hogy így reagál a tollas páciens, ugyanis a kezdeti blokkolás egyre inkább tiltakozásba vált. A 820 nanométeres Supra lézerrel végzett előző beavatkozás nyomai láthatók az uhu szivárványhártyáján.

Mielőtt újfent lézer alá került volna a bagoly, a szakemberek  meggyőződtek róla, hogy műtétre alkalmas állapotban van-e a tollas  páciens.  Dr. Dobos András OCT (Optical Coherence Tomography)  vizsgálattal ellenőrizte az előző kezelés eredményét, hogy teljesen  begyógyultak-e a szaruhártyán lévő fekélyek, áttűnik-e a retina (átjut-e  rajta a fény).
Utána phundus-kamerával azt derítették ki, hogy milyen  állapotú az első beavatkozás és a regeneráció után a szivárványhártya,  majd szemészeti ultrahang következett, ami megmutatta, hogy van  gyulladás a szemben.
Mivel 20 alatt volt az uhu szemnyomása, ezért ez a  vizsgálat is negatív eredménnyel zárult, vagyis műtétre alkalmassá vált  az uhu. Miután megkapta szokásos gyógyszeradagját, kezdődhetett az  altatás.
Ebben, és a teljes folyamatban végig asszisztáltak a Hortobágyi  Madárkórház Szentesi Madármentő Állomásának munkatársai.


Öt  százalék koncentrációjú izoflurán gázzal altatták az uhut, ugyanazzal a  technológiával,
mint a humán gyógyászatban szokták.
Nagyságrendileg 2-3  perces alvási periódust tesz lehetővé ekkora mennyiség,
a  lézerbeavatkozás fényimpulzusa néhány másodpercig tartott.

Október 18-án volt a második beavatkozás. „Akkor a retinát kezeltük:  retinastimulussal a károsodott szemfeneket stimuláltuk, lézereztük, így  az is javul. A tájékozódást a jobb szem is fogja segíteni, tehát nem  csak arról lesz szó, hogy a bal lesz jól látó szem, amiben szintén  voltak gyulladási gócok. Az ismételt műtéti beavatkozás szintén lézerrel  történt, amivel megnyitás nélkül tudjuk kezelni az elváltozásokat” –  részletezte Dobos doktor.


Dr. Dobos András (balra), Dr. Déri János (jobbra) az uhu műtése közben


Mindössze  néhány másodperces lézerfény-impulzusokkal műtötték meg a bagoly  szemét.
Egyedülálló technológia az állatgyógyászatban a Supra T810  lézer,
amivel a szaruhártyától egészen a szemfenékig lehet  beavatkozásokat végezni anélkül,
hogy egyetlen vágást is ejtenének az  alanyon.


Konzultáció  a műtét után. Balról Dr. Déri János, mellette Dr. Dobos András, jobbra  pedig Nagy Imre
a Hortobágyi Madárkórház munkatársa. Ő szállította a  baglyot. Most kezében tartja az ébredező uhut.

Érdekességként azt is megtudtuk a szakembertől, hogy az uhuk sokkal  jobban látnak, mint az emberek. Szemükben nem a sejtek mások, hanem a  szem felépítése. Míg egy kutyaretina 210, addig az emberé 230  mikrométeres, ezeknek a madaraknak pedig 330-350 mikron vastag. Úgy  működik a retina, mint egy számítógép: áramoltatja az információt.  Teljesen más az uhuk szaruhártyájának a formája is: olyan, mint egy  nagyítóüveg. Ezért vesz észre magasból is apróságokat.
Éppen ezért közel sem mindegy, mennyire messzire és élesen lát majd  jobb szemével az uhu. Ha nem megfelelően, akkor vadászni sem tud, ami  egyértelműen a vesztét okozza a természetben, ezért még egy  látásteljesítmény-vizsgálatot is végeznek.
„Egy ERG-t, tehát elektroretinográfiás vizsgálatot fogunk még  csinálni, nagyjából egy hónap múlva, november végén, amikor megnézzük,  hogy a retina hány százalékban működik: fényimpulzust adunk a szemre, a  retina erre válaszol agyi jelek formájában. Ezt számítógéppel  kiértékelve megmondjuk, hány százalékban segíti a szem a látást –  vetítette előre Dr. Dobos András, docens.
Addig is a madárkórház különtermében marad az uhu. Ha minden rendben  zajlik, akkor természetesen életének hátralevő részét nem a négy fal  között, hanem szabadon tölti.

Írta és fényképezte: Sarusi István
Az eredeti anyag itt olvasható:

Tudósítás egy állatorvosi műtőből


Szaruhártya fekély


Hypertensiv glaukóma és szaruhártyafekély


Szűkzugú glaukóma következményes cataractával


Kutya idegentest okozta szaruhártya sérülése

Érdekes szaruhártya sérülések

Szaruhártya fekély kutyánál

Szemhéjdaganat eltávolítása kutyánál

Szaruhártya átültetés kutyánál

Kreatoconjunctivitis pseudomembranosa
és annak műtéti megoldásai házimacskában


Idült Keratocunjctivitis 12 hetes macskában
és annak sebészeti megoldása


Lézeres cyclophotocoagulatio képekkel

Glaukóma műtét,cataracta műtét
előkészítéséhez kutyánál


Luxált szemlencse eltávolítása
kutyánál-kommentár nélkül!


Lézeres cyclophotocoagulatio (CPC)
glaukóma műtét kutyánál

Szemészeti eset különös kommentár nélkül

Cataracta műtét phacoemulsificatorral

A szaruhártya fekélyről

Beszélgetés egy érdekes szemészeti eset kapcsán

Mivé lehet egy szemészeti eset?

Dr. Berényi Adrienn - Egy kis plasztikai sebészet

Dr. Dobos András - Gondolkodjunk a harmadik szemhéjról

Dermoid képlet a szemen

Überreiter-szindróma műtéti kezelése

Szemészeti ultrahang képek - és amit rajtuk látni

Retinaleválással látó kutya

Szaruhártya átültetés kutyában

PRA(progressziv retina atrófia)-a sokszínű betegség

Egy majdnem vak berni pásztor 2.- iridectomia
(az iris egy részének műtéti eltávolítása)


Egy majdnem vak berni pásztor

Kicsi kutya - sok probléma

Harmadik szemhéjműtét képekben

Kétoldali lencseluxatio képekben

Toklász kontra szem - esetismertetés

Csarnokzug vizsgálata OCT-készülékkel (kutatás)

Szaruhártya sérüléseinek vizsgálata (Kutatás)

OCT készülékkel fiziológiás szemészeti
vizsgálatok az állatgyógyászatban (Kutatás)


Lencse-ficam (anterior luxált lencse) műtét

Szürkehályog - cataracta műtét

Első dokumentált állatorvosi
ERG-vizsgálat Magyarországon


Cataracta - szürkehályog

Glaukómáról másképpen

Vissza a tartalomhoz