lap tetejére

Tonovet – szemnyomásmérés - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás

Tonovet - szemnyomásmérés

A kutyák és macskák normál szemnyomása 16-20 Hgmm.  A szemnyomásmérést rendelőnkben Tonovet készülékkel végezzük el, amely nem fájdalmas, apró kellemetlen érzéssel jár csak. A kutya szeméhez érinti a másodperc töredékéig a készülék az érzékelő fejet, amely a szemről visszalökődik, és ennek sebességéből kerül a szemnyomás meghatározásra. A Tonovet készülék előnye a klasszikus, régi Schiotz tonométerrel szemben, hogy nem kell a kutyát fekvő pozícióba kényszerítenünk, kényelmesen ülhet az asztalon. A légbeejtéses szemnyomásmérőkkel szembeni előnye pedig a Tonovetnek, hogy nem rémíti meg a kutyát a kiáramló levegő hangja, illetve nem kelti a kellemetlen érzést, mintha belefújtak volna a kutya szemébe. A Tonovet apró műanyag fejét a másodperc törtrészére érinti csak a szaruhártyához, így nem okoz fájdalmat kedvencének.
Amennyiben 20 Hgmm-né magasabb a szemnyomás, akkor glaukómáról, magas szemnyomás betegségről beszélünk. A magas szemnyomás összenyomja a szem ideghártyáját, a retinát, rontja annak vérrel és oxigénnel való ellátottságát. Amennyiben ez az állapot hosszabb ideig fennáll, a retina idegsejtjei elhalhatnak, amely látásvesztéshez, vaksághoz, kezeletlen állapotban akár a szem elvesztéséhez is vezethet. A glaukóma mindezek mellett egy igen fájdalmas betegség, az idegekre gyakorolt magasabb nyomás miatt fájdalommal jár, amely okozhat a kutyákban viselkedésváltozást, aluszékonyságot, levertséget, kedvetlenséget, vagy akár agresszívebb viselkedést is, hiszen ők nem tudna szólni, hogy fáj a szemük/fejük.


A magas szemnyomás kialakulásához többféle ok is vezethet, ilyenek a szem belsejét kitöltő csarnokvíz fokozott termelődése, vagy csökkent elvezetésével járó betegségek, a szemlencse, az írisz és a szaruhártya egymáshoz viszonyított helyzetének megváltozásai egy gyulladást követően, vagy szürkehályogos lencse esetében.
A magas szemnyomás kezelést igényel, amely lehet konzervatív vagy műtéti a betegség jellegétől függően.
Extrém alacsony szemnyomás alakulhat ki a szem átható sérülését követően, illetve a szemlencse helyzetváltozását, ficamát követően. Ezek az esetek is állatorvosi beavatkozást igényelnek, amennyiben a szem sérült, akkor a sérülést kell kezelésben részesíteni, amennyiben pedig a szemlencse helyzete változik meg, akkor annak műtéti kezelése válhat szükségessé.
Továbbá javasolt idős kutyák esetén évente egyszer ellenőriztetni a szemnyomást és a szem állapotát, hogy a lappangó szembetegségeikre időben fény derüljön, és megfelelő kezeléssel minél hosszabb ideig élvezhessék a látás örömeit.

Vissza a tartalomhoz