lap tetejére

Az állatorvoslásban leggyakrabban előforduló betegségekről - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás
Betegségekről

Az állatorvoslásban leggyakrabban előforduló betegségekről

A betegségeket két fő csoportra osztjuk:
 - fertőző és
 - nem fertőző eredetű betegségekre.
A kis állat gyógyászatban a vakcinázások bevezetésének (kutya, macska) köszönhetően a korábban az állatorvosoknak munkát adó fertőző betegségek, - amelyek a gyógyításban 50-60 %-ot tettek ki beteglétszám tekintetében- visszaszorultak 10 % alá.
A vakcinázások, a prevenció rendkívül fontos tevékenység, hiszen az állatorvos legfontosabb feladata a betegség megelőzése.
Állatgyógyászatban a vakcinázási program összeállítását két fontos tényezőnek kell eldöntetni.
A vakcinázandó állat immunállapota, ill. abban a régióban a fertőző betegségek jelenléte, amely területre a kis állat kerül.
Gyakran kérdezik az állatorvostól, hogy mikor kell kezdeni a vakcinázást. A vakcinázását akkor kell kezdeni, ill. akkor kell fertőzőbetegségek ellen védekezni, amikor esély van arra, hogy az állat fogékony állapotba való kerülésekor már megfelelő ellenanyag szintet tudunk biztosítani az állat részére állatorvosi megelőző tevékenységünkkel. Hozzá kell tennem, hogy az időhatárokat mindig a kezelő állatorvos dönti el, aki ismeri azt a területet, azt a régiót, annak a területnek, annak a régiónak a megbetegedéseit. A vakcinák lehetnek ún. monovalens vakcinák, amely egy kórokozó ellen véd, lehetnek  trivalens vakcinák, amely három kórokozó ellen védenek, ill. polivalens vakcina, amely egyszerre több kórokozó ellen véd.

Melyik vakcina jó?
Mindig ez a következő kérdés.
Az a vakcina jó, amely megfelelő ellenanyagszintet biztosít a területen leggyakrabban előforduló megbetegedések ellen. Ez lehet, hogy nem a legdrágább, de az is lehet, hogy éppen nem a legolcsóbb vakcina, amelyet az állatorvos fel fog használni.
Sokszor a járványhelyzet felülírja a vakcinázási tervet, ilyenkor az állatorvosnak lehetősége van ún. hiperimmun szérumot használni. Kutyák esetében a hiperimmun szérum nagy mennyiségben tartalmazza azoknak a betegségeknek az ellenanyagait, amelyek a leggyakrabban előfordulnak, ezáltan passzívan erősítve a védekezést.

Parvo vírus, szopornyica vírus,  leptospira, kennel köhögés.
Ezek azok a betegségek, amelyek a fiatal állatoknál gyakran elhullást idézhetnek elő. Ezeket a betegségeket megfelelő módon lehet kezelni ennek a hiperimmun szérumnak a segítségével.

Hiperimmun szérumot mikor lehet adni?
10 napos korától az állatnak már lehet adni hiperimmun szérumot. Nyugodtan alkalmas arra, hogy ha az anya vakcinázása nem megfelelő vagy ismeretlen, akkor megfelelő védettségben részesítsük az állatokat.
Sajnos a macskák esetében hiperimmun szérum Magyarországon nem áll rendelkezésre, azonban saját tapasztalat, hogy a forgalomban lévő interferon készítmény fertőző vírus betegségek esetén rendkívül jól használható macskáknál is, ennek költsége azonban magas.

A vakcinázások ismétlését, hogy mennyiszer kell adni, ismét a járványhelyzet dönti el. Több vakcina kell egymás után, hogy a megfelelő ellenanyag szint kialakuljon.
Járványhelyzetben az ún. szimultán oltásra is mód van, amikor a szérumot és vakcinát egyszerre használják. A macskáknál ez a vakcinázási metodika nem használható.
Természetesen a vakcinázás önmagában nem elegendő. A higiénia rendkívül fontos. Addig, amíg a kis állat a megfelelő vakcinázási soron nem esik át, addig nagy állatokkal, vírushordozó beteg állatokkal nem szabad, hogy érintkezzen. Addig utcára, olyan helyre ahol beteg álltokkal találkozhat, nem szabad hogy kimenjen.
Az utolsó beadott szükséges vakcina után általában 10 nappal lehet biztonságosan közösségbe vinni a kis állatot. Ugyan ez érvényes a macskára is. Természetesen minden fölösleges kockázatot kerülni kell: beteg állatokkal való találkozás, felesleges simogatás.
Természetesen ez oda-vissza érvényes, hiszen ne feledjük el, hogy nem csak az állat betegíthet meg embert, hanem az ember is meg tud betegíteni állatot, ill. kórokozó szerepet betölthet. Fertőző eredetű betegségek ennek ellenére felléphetnek. Példakén szoktam elmondani, hogy az influenza oltás ellenére is megszoktak az emberek betegedni influenzában. A vakcina az annyit tud tenni, hogy a vad vírus azt a betegség formát nem tudja kiváltani, mint amelyet egy védtelen állatban kiváltana. Ez nem az állatorvos, vagy a vakcina gyártó hibája, ezt a tulajdonosnak tudomásul kell venni. Ráadásul a vírusok nagyon gyakran különböző hatásokra struktúrát válthatnak, megnövekedhet a patogenitásuk, megnövekedhet az ellenálló képességük, járványképet felrúghatják és vakcinázás ellenére betegséget idéznek elő.
Az állatorvost fel kell keresni, aki megfelelő tapasztalatával, szakértelmével, tudásával le tudja küzdeni a betegséget.

Vissza a tartalomhoz