lap tetejére

Oltások - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás
Parvovírus
 
A parvovírust egy a Parvoviridae családba (canine parvo virus CPV2) tartozó vírus okozta. Hazánkban először 1980-ban jelent meg ez a megbetegedés. Minden korú és bármilyen fajtájú kutyát megbetegíthet, de leggyakrabban 6 hetes és 6 hónapos kölyökkutyákban kerül diagnosztizálásra.
 
A vírus a beteg állat bélsarával nagy mennyiségben ürül, melyet a kutyák szájon át vesznek fel. Ezután a vírus a bélhámsejtekben kezd el szaporodni, aminek következtében a bélhámsejtek tönkremennek. Kölyök állatokban a szívizomsejtekben is képes a vírus szaporodni.
 
A lappangási idő kb. 2-4 nap, ezután jelennek meg a tünetek.  A betegek kezdetben bágyadtak, étvágytalanok, majd belázasodnak, székletük híggá és sárgává, majd véressé válik. A hasfal nagyon feszes, kifejezetten fájdalmas. A bélbolyhok károsodása következtében felszívódási zavar alakul ki, melynek következtében súlyos fokú kiszáradás alakul ki. A kiszáradás következtében a kutya bőre rugalmatlanná válik, ráncba emelés után nehezen nyeri vissza formáját.
 
A kezelés egyik legfontosabb mozzanata az infúziós kezelés a nagyfokú folyadékvesztés pótlása érdekében. Ezen kívül a baktériumos felülfertőződés elkerülése érdekében széles spektrumú antibiotikumos kezelést is alkalmazni kell. Szükség lehet továbbá hányáscsillapítóra, bélnyálkahártya bevonó gyógyszerekre, fájdalomcsillapítóra. A betegnek folyamatos, intenzív kezelésre van szüksége.
 
Megelőzése vakcinázással történik. Kétféle vakcina áll rendelkezésre. Az egyik típus az úgynevezett monovalens vakcina, mely csak a parvovírus elleni ellenanyagot tartalmaz. A másik a polyvalens vakcina, ismertebb nevén kombinált oltás mely leptospirózis, fertőző májgyulladás és szopornyica ellen is tartalmaz ellenanyagot. Az oltási sort monovalens vakcinával kezdjük, majd ezt követően kombinált vakcinát alkalmazunk.
Szopornyica

A szopornyica egy vírus (Morbillivirus) által okozott megbetegedés. A kutyán kívül  a nagymacskákat, tengeri emlősöket és egyéb ragadozókat is megbetegíthet.
A fertőzött állat a testnedveivel (orrváladék, vizelet), bélsárral üríti a kórokozót akár már a lappangási időszakban is. A fertőzés történhet közvetlen érintkezéssel, fertőzött takarmánnyal, ivóvízzel, különböző tárgyakkal.
A fertőződést követően a lappangási idő 3-7 nap. A betegség heveny formájára jellemző egy kétfázisú lázgörbe, az első mindössze néhány óráig tart majd ezt követően pár nap múlva az állat újra belázasodik, bágyadt, étvágytalan lesz. Ezután kialakulnak a légzőszervi tünetek orrfolyás, tüsszögés, köhögés. Gyakran társul a légzőszervi tünetekhez kötőhártya gyulladás vagy akár szaruhártya ödéma, fekély.
Gyakran emésztőszervi tünetekkel is találkozunk (hányás, hasmenés). Ritkábban a comb belső oldalán, a hason piros kiütések, hólyagok jelenhetnek meg, idült, elhúzódó esetben pedig megfigyelhető az orrtükör és a talppárnák hyperkeratózisa, megvastagodása.
Szintén érintett lehet a központi idegrendszer, mely következtében a bénulás, görcsök, tompultság jelentkezhet. Az idegrendszeri tünetek a gyógyulást követően is megmaradhatnak.
A gyógykezelés során szükség van a keringés támogatására (infúzió), a másodlagos fertőzések elkerülése érdekében antibiotikumos terápiára, illetve ez kiegészíthető ellenanyagot tartalmazó hiperimmun savós kezeléssel is.
Megelőzése vakcinázással történik. A kölyökkutyák két hetes eltéréssel kapnak ugynevezett kombinált vakcinát, mely nem csak a szopornyica, hanem a parvovírus, a leptospirózis és a fertőző májgyulladás ellen is védelmet nyújt. Ezt az oltást a későbbiekben évente kell ismételni.
Fertőző májgyulladás (Rubarth kór)

A fertőző májgyulladás a canina adena virus 1 által okozott súlyos, heveny lefolyású megbetegedés.
A fertőződés közvetlen érintkezéssel, fertőzött takarmánnyal, ivóvízzel, tárgyakkal történik. A fertőzött állatok testváladékaikkal, főként vizeletükkel ürítik a vírust.
A lappangási idő 2-5 nap. A lefolyás lehet túlheveny, heveny vagy elhúzódó. Leggyakrabban a heveny formával találkozhatunk. A tünetek nagyon változatosak lehetnek. Az állat belázasodik, levert, étvágytalan, nyálkahártyáján vérzések jelennek meg jellemző tünet továbbá a sárgaság. Abban az estben, ha a betegség elhúzódik jellemző az elsősorban a fejet és nyakat érintő ödéma, szaruhártya ödéma (kék szem).
Gyógykezelése a keringés támogatásával, antibiotikumos terápiával, hiperimmun savóval történik.
Megelőzése igen jó vakcinák állnak rendelkezésre, melyet a kölyökkutyáknak egy mást követően két hét szünettel, kétszer kell beadni, majd évente kell ismételni.
Leptospirózis

A leptospirózis egy világszerte elterjedt baktériumos megbetegedés. Zoonózis, embert is megbetegíthet. Terjesztésében fontos szerepe van a különböző rágcsálóknak.
A fertőzött állatok vizelettel ürítik a kórokozót, krónikus fertőzés esetén akár évekig. A fertőzés történhet közvetlenül a vizelettel vagy szennyezett tárgyakkal, ivóvízzel, takarmánnyal.
A lappangási idő 4-12 nap között változik, ezután jelennek meg a klinikai tünetek. Jellemző tünetei a magas láz, a bőr és a nyálkahártyák besárgulása, hasi fájdalom, hányás, hasmenés, idegrendszeri tünetek. Fiatal kutyakölykök akár a tünetek megjelenése előtt elpusztulhatnak.
Gyógykezelése antibiotikumokkal, infúziós terápiával történik.
Nagyon fontos ezen betegség elleni védekezés, hiszen akár emberi megbetegedést is okozhat. Megelőzése vakcinázással történik, a kombinált oltás része melyet a kölyökkutyák kétszer két hét különbséggel kapnak meg, majd évente ismételni szükséges.
Veszettség

A veszettséget a rhabdovírusok közé tartozó rabies vírus okozza. Minden melegvérű állat fogékony a vírusra, elsősorban erdei ragadozók (róka) terjesztik, de növényevő állatok (szarvasmarha, juh) vagy rágcsálók is terjeszthetik a betegséget. Hazánkban az úgynevezett erdei (silvatikus) veszettség jelenthet veszélyt, melynek fő hordozói a rókák.
A fertőzés veszett állat harapásával, nyálával, testváladékaival terjed. A harapást követően a vírus az idegek mentén jut el a központi idegrendszerbe. Az agyvelő szürkeállományában (Ammon szarv, közpép agy, nyúltagy) okoz gócos elváltozásokat.
A lappangási idő néhány naptól akár több hónapig is eltarthat. Megkülönböztetünk csendes és dühöngő veszettséget. Dühöngő veszettség esetén az állat ingerültté, agresszívvá, izgatottá válik. Ugatása rekedt lesz. Majd megjelennek a bénulásos tünetek, állkapocslógás, garatbénulás, végtagbénulás. Az állkapocs bénulása miatt az állat nem tud ivóvizet, eleséget felvenni, nyáladzik. Csendes veszettség esetén az állat inkább tompává válik és a bénulásos tünetek dominálnak, azonban az agresszió itt is jelentkezhet.
A veszettség nem gyógyítható, sőt jogszabály tiltja a veszett vagy veszettségre gyanús állat kezelését. A veszettség oltás évente kötelező minden kutyának. Az első oltást a kölyökkutyának négy hónapos koráig meg kell kapnia, ezután ismétlésre kerül sor hat hónap múlva, majd pedig évenkénti ismétlés szükséges.
Corona vírus

Az utóbbi években nagyon gyakorivá vált a korona vírus által okozott hasmenés. Elsősorban fiatal és idős állatokat betegít meg.
A fertőzött állat bélsarával üríti a kórokozót. A lappangás idő 12 óra 3 nap között változik. Jellemző tünetek a bágyadtság, étvágytalanság és súlyos, vízszerű hasmenés. A hasmenés következtében az állatok gyorsan kiszáradnak.
Gyógykezelésének nagyon fontos része az infúziós kezelés a keringés támogatására, a kiszáradás megelőzésére. Fontos ezen kívül az antibiotikumos kezelés a bakteriális felülfertőződés elkerülése érdekében.
Megelőzése vakcinázással történik, a kombinált és a veszettség oltási sort követően.
Lyme kór

A Lyme kór a Borrelia burgdorferi által okozott megbetegedés, melyet hazánkban az Ixodes ricinus nevű kullancsfaj terjeszt. Fenntartó gazdái az erdei kisrágcsálók, melyek hosszú ideig hordozhatják a kórokozót, es a rajtuk megtelepedő kullancsok felvehetik. A kutyák fertőződéséhez 24-48 órás vérszívás szükséges, ugyanis a kullancsban a kórokozó ciszta formájában fordul elő és a vérszívást követően ennyi idő szükséges a fertőző formává történő átalakuláshoz.
A lappangási idő 2-5 hónap között változik. Kutyákban a legjellemzőbb tünete a visszatérő sántaság, és a heveny izületgyulladás, melyet láz, bágyadtság kísérhet. Előfordulhatnak továbbá idegrendszeri tünetek is, görcsök,, tompultság, viselkedés változás. A kórokozó károsítja továbbá a vesét is, melynek következtében hányás, fehérje vizelés, étvágytalanság jelentkezhet. A fertőzött kutyák többsége egész életében hordozó marad, ezért is térhetnek vissza időnként a tünetek. A lyme kór embereket is megbetegíthet, azonban fontos tudni, hogy a fertőzött a jelenlegi kutatások szerint nem veszélyes az emberre nézve.
Kimutatása laboratóriumi vizsgálatokkal történik, azonban nagyon nehéz, mivel a fertőzést követően csak 4-6 héttel jelennek meg a kórokozó elleni ellenanyagok az állat vérében. Gyógykezelése antibiotikumos kúrával történik, melyre nagyon gyorsan reagál. A kezelést három héten keresztül folytatni kell.
Megelőzése vakcinázással történik. Az oltás fél éves kor után ajánlott beadni, melyet egy hónap múlva még egy oltás követ, majd évente egyszer ismételni szükséges.
Ajánlott oltási program

6-7 hetes kor Parvovírus elleni oltás
8-9 hetes kor Kombinált oltás
10-12 hetes kor Kombinált oltás
12-16 hetes kor veszettség elleni oltás
9-10 hónapos korban veszettség elleni oltás ismétlése
2 hét elteltével kombinált oltás ismétlése
Ezután a kombinált és a veszettség oltás évenkénti oltása szükséges.
További ajánlott oltások

Lyme kór elleni vakcina
Corona vírus okozta bélgyulladás elleni vakcina
A vakcinák közül csak a veszettség elleni oltás kötelező, az elsőt három és négy hónapos kora között kell megkapnia, majd a másodikat hat hónap elteltével, ezután évenkénti ismétlés szükséges. Kötelező továbbá minden kutya mikrochipes megjelölése négy hónapos koráig. A többi oltás is erősen ajánlott, hiszen nagyon súlyos megbetegedést, sőt akár elhullást okozhat.
Nagyon ritkán a vakcinák allergiás reakciót okozhatnak, ekkor az állat pofája, feje megduzzadhat, bőrén csalánkiütések jelenhetnek meg. Ebben a esetben lehetséges forduljunk állatorvoshoz, ha ez nem lehetséges akkor az állattal itassunk kálcium pezsgőtablettát vagy kálcium injekciót.
Vissza a tartalomhoz