lap tetejére

Szürkehályog műtéttel kapcsolatos információk - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás
 
Szürkehályog műtét előtt álló kutyák és macskákkal kapcsolatos információk állattartók számára
 

A szürkehályog kezelése
 
Sajnos jelenleg a tudomány nem áll ott, hogy gyógyszeresen kezelni vagy megelőzni tudja a szürkehályog kialakulását.
 
A szürkehályog kutyánál és macskánál egyaránt csak műtéti úton gyógyítható. A konzervatív, gyógyszeres, szemcseppes kezelés nem használ, nem állítja meg a folyamatot és nem tisztítja fel a lencsét. A műtéti beavatkozás szürkehályogban szenvedő kutyáknál és macskáknál egyaránt egy speciálisan erre a célra kifejlesztett géppel, az úgynevezett phacoemulsificatorral történik. Ez az eszköz ultrahangos elven működik, egy ultrahangos késsel darabolja fel az elszürkült lencse anyagát, majd egy aspiráló elem vákuum segítségével eltávolítja a feldarabolt részeket. Amennyiben a lencsefüggesztő rostok stabilan tartják a lencsét műlencse beültetésére is van lehetőség.
 
A szürkehályog műtét elvégzése előtt minden esetben szükség van a beteg előzetes előkészítésére. Amennyiben a szemnyomás nem megfelelő azt stabilizálni kell. Minden esetben szükség van szemcseppel előkezelésre is, illetve a műtét napján egy speciális szemcseppet is alkalmazni kell a pupilla tágítása érdekében.  
 
Lényeges különbség az állatok és az emberek szürkehályog műtétjénél, hogy emberek esetén a bevatkozás helyi érzéstelenítésben, míg állatoknál altatásban történik.
 
A műtét elvégzéséhez jól felszerelt, speciális eszközökkel rendelkező műtőre van szükség. A műtét során minimum két állatorvos és két asszisztens van jelen. Az állat altatását aneszteziológus végzi, aki folyamatosan monitorozza az állat állapotát és megfelelő alvást biztosít. Az alkalmazott altatási protokoll minden esetben az adott betegtől (életkor, fajta) függ. A műtét során nagyon fontos, hogy az állat megfelelő testhőmérsékletét biztosítsuk, melyet melegítő párna, megfelelő hőmérsékletű infúzió segítségével biztosítunk. Szintén folyamatos a műtét során az oxigén ellátás.
 
A szem megfelelő előkészítése után megtörténik a szaruhártya megnyitása. Ez egy speciális, mindössze 2,8 mm-es késsel történik. A megnyitás után a szembe úgynevezett viscoelasticus anyagot fecskendezünk. Erre azért van szükség, mert a lencse aprítása során a gép hőt termel, mely a szaruhártyát károsítaná. A szaruhártyát is folyamatosan védjük a kiszáradástól steril sóoldat segítségével.
 
A következő lépés, a lencse tokjának a megfestése, melyet metilénkék festékkel végzünk. A megfestés után következik a lencse tokjának megrepesztése. Egy speciálisan erre kifejlesztett eszközzel egy nyílást metszünk a lencse tokján. Ezen keresztül lesz lehetőség a lencse anyagának eltávolítására. Ezt minden esetben teljesen maradéktalanul el kell végezni, ugyanis a szervezet a szemlencse anyagát idegenként ismeri fel, és súlyos immunreakció, lencse indukált uveitis alakulhat ki.
 
A lencse anyagának eltávolítása után a lencse tokja alkalmassá válik a műlencse beültetésére. A műlencsét egy speciális fecskendőbe illesztjük, majd ennek segítségével a lencse tokjába juttatjuk.
 Miután a lencse a helyére került a szaruhártya sebet kis méretének köszönhetően mindössze egy öltéssel zárni tudjuk. A szaruhártyára a seb gyógyulásának elősegítése érdekében gyógyászati kontaktlencsét helyezünk, majd a szemhéjakat összeöltjük. Erre szintén azért van szükség, hogy a szaruhártya sebet védjük.
 

A szürkehályog műtét előtti teendők
 

·   A szürkehályog műtét előtt szükséges az állat teljes kivizsgálása. Fizikális, hasi ultrahang, illetve egyéb vizsgálatokon kell átesnie.
 
·   A szürkehályog műtét előtt a komplex vizsgálat után még egy úgynevezett ERG vizsgálaton is át kell esnie. Ennek az eszköznek a segítségével tudjuk megállapítani, hogy a retina megfelelően működik e. Amennyiben a retina fényre nem reagál az új lencse implantációjának nincs értelme, ugyanis ezután sem fog látni kedvencünk.
 
·   Amennyiben az előbb említett vizsgálatokon megfelel a kutya vagy macska a szürkehályog műtét elvégezhető, először az egyik majd egy későbbi időpontban a másik szemen is.
 
·   A műtétre érkező kedvenc 12 órával a műtét előtt már nem ehet. A cukorbeteg kutyák felkészítése azonban ennél eltérőbb, erről részletes információt fog kapni az állatorvostól.
 
·   Az egyeztetett időpont előtti két hétben kötelező a szemcseppeket az állatnak adni, ennek gyakoriságát és adagját pontosan meghatározzuk. A szemcseppeket a műtét nap reggelén még cseppentsék az állat szemébe!
 
·   Az állatot figyeljék meg a műtét előtti napokban, ha bármi változást tapasztalnak a viselkedésében, állapotában azt mindenképpen jelezzék felénk.
 
·   A műtétre a személyzet előkészül és felkészül, így a műtéti napon pontosan jelenjen meg, amennyiben ez nem lenne lehetséges kérjük ezt telefonon közölje!
 

A szürkehályog műtét utáni teendők
 

·   A felépülés kb. két hetet vesz igénybe.
 
·   Ez alatt a két hét alatt gallért kell viselnie a varratok megóvása, a szem dörzsölése elkerülése érdekében.
 
·   Az előírt gyógyszereket, szemcseppeket pontosan kell alkalmazni! A páciens antibiotikumos, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szemcseppeket fog kapni.
 
·   Az állatot ellenőrző vizsgálatokra kell hozni! Az első kontrollra a műtétet követően tíz nap-két hét múlva kerül sor. Ekkor kiszedjük a szemhéjakban található varratokat.
 
·   A kontroll vizsgálatok során határozzuk meg mikor kerüljön sor a szaruhártya varratok eltávolítására.
 
·   A műtétet követően még fél évig szükség van szemcseppes kezelésre.

 
A szürkehályog műtét utáni komplikációk
 

·   A műtétet követően kialakulhat belső szemgyulladás, ennek kezelése szemcseppekkel és szisztémásan adott gyógyszerekkel lehetséges.

·   Kialakulhatnak továbbá letapadások, összenövések a szivárványhártya és a lencse között, melyek a pupilla mozgását akadályozhatják, és emelkedett szemnyomást okozhatnak. Ezen összenövések megszüntetése lézeres beavatkozással történik.

·   Előfordulhat továbbá gyenge tartórostok esetén, hogy a lencsetok leszakad, mely szintén emelkedett szemnyomáshoz vezethet.

·   Amennyiben a szürkehályog műtét előtt és után az állat megfelelő kezelésben részesül a felépülés több mint 90%.
 Nagyon fontos, hogy ha a gazdi az állat szemén bármilyen elváltozást észlel (elhomályosodás, váladékozás, kipirultság, dörzsölés) azonnal jelezze felénk!


Vissza a tartalomhoz