lap tetejére

Konferencia II - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás

Beszámoló az II. Szentesi Szemészeti konferenciáról


2012. május 11-én került megrendezésre a második szentesi állatorvosi szemészeti konferencia.

A II. Szentesi Állatorvosi Szemészeti Konferencia célja volt, hogy bebizonyítsa, érdeklődésre tartank számot a tudomány mélységeit feszegető előadások.
     A szemészeti betegségek (retina elváltozások) azon betegségek közé tartoznak, melyek leggyakrabban fordulnak elő az állatorvosi praxisunkban. Dobos- Kovács tanár úrszavait idézve: - A kiindulási pontot meg kell határozni! (mi az egészséges). Utána erre lehet hivatkozni.
      Ez a konferencia több előadásában úttörő feladatot vállalt fel. Szemfenék megbetegedéseknél, kóros elváltozásoknál Magyarországon nem hallott, nem látott kutatási eredményeket mutatott be.
      Mind írott, mind képi anyagában olyan ismeretek kerültek bemutatásra, melyek kiindulási pontjai lehetnek egy modern szemészeti diagnosztikai irány elindulásának. A modern eszközök (OCT, ERG, phundus kamera, pachimetria ultrahang készülék, szemnyomás mérés, phacoemusificator) visszavonhatatlanul bevonultak a magyarországi állatorvosi szemészet eszköztárába. A helyes, valós diagnózis felállítása, azok megfelelő értékelése elengedhetetlen a mai világban.
     Kialakultak nagyon komoly szemészeti centrumok, nemcsak Budapesten, hanem vidéken is. Évek óta érezhető milyen nehéz elhitetni, hogy vidéken is lehet komoly tudományos munkát végezni.
     Ez a konferencia reményeim szerint meghozza a vidéki állatorvosi szemészet részére a régen várt tudományos szakmai megjelenést, és általa a kollégák is betekintést nyerhetnek munkákba.
     Ismét nagy létszámban jelentkeztek határon túlról érdeklődő állatorvos kollégák, valamint humán szemész kollégáik is tiszteletüket tették.
      Köszönet a szervezőknek, az előadóknak és természetesen a hallgatóknak.


Beszámoló a konferenciáról:

A II. Szentesi Szemészeti Konferencia helyszíne a Megyeháza díszterme volt.
8 órakor megkezdődött a regisztráció, nagy érdeklődéssel érkezett a csépai Dr. Nagy Lajos 87 éves, ma is aktív állatorvos.Szirbik Imre polgármester úr nyitotta meg az előadás sorozatot.
Első előadó prof. dr. Iounescu Iuliana a harmadik szemhéj sebészeti megoldásairól tartott előadást. Vele a szakmai vitánk már előző este elkezdődött, és csak a harmadik üveg Egri Bikavér oldotta fel.Második előadó Dr. Berényi Adrienn, aki az előadása közben is ilyen mosolygós volt. Magas szintű előadást tartott a kóros szemfenéki elváltozásokról.Harmadikként Dr. Fenyves Ildikó következett, aki a szemfenék szövettani anatómiáját is bemutatta CEA mellett
A két fiatal hölgy előadása rendkívül nagy tetszést váltott ki a hallgatók sorában. Előadásukon keresztül a modern diagnosztikai eszközök is bemutatásra kerültek.
A hölgyek után Pontyos Csaba következett.  Csaba bemutatta az állatgyógyászatban használható modern készülékek tulajdonságait. Ezek a készülékek magas színvonalon jó diagnosztikai lehetőségeket biztosítanak elérhető áron.


Negyedikként került sor Dr. Dobos András délelőtti előadására, a leggyakrabban használatos szemészeti gyógyszerek (humán vagy veteriner) bemutatása indikáció szerint.

A nagy sikerű ebéd című előadást a szentesi SÉF Kft. rendezte!

           

     
                      
      

     Ebéd után következett Dr. Gyenes Ágota. Az igazgató főorvos asszony. Magyarországon elsőként operált cataractát minimalinvasiv technológiával. Előadásában bemutatta a cataracta kialakulását és műtéti megoldását. Előadása megmutatta azt, hogy a cataracta műtéteknél a szűrés, a korai felderítés milyen fontos, hogy a beteg minél hamarabb műtőbe kerülhessen.
Hatodik előadónk Sebestyén Andor professzor volt. A daganatos szemészeti betegségekről tartott előadása tartalmazta az általa évtizedek alatt szerzett tapasztalatokat. CV-247 ismét nagy érdeklődésre tartott számot.Siver doktor úr a nagy előadók klasszikus stílusában tartott egy hiánypótló előadást az ultrahang készülékek működésének alapjaitól a legmodernebb képalkotásra képes készülékek tulajdonságainak bemutatásáig. Lekötötte a figyelmet, elvarázsolt és magával ragadta a hallgatókat.Végül Dr. Dobos András PRA előadása zárta a konferenciát.

Zárás után a résztvevők egyértelműen kifejezték, hogy várják a III. Szentesi Állatorvosi Szemészeti Konferenciát 2013-ban!
Dr. Dobos András címzetes egyetemi docens

Tudósítás egy állatorvosi műtőből


Szaruhártya fekély


Hypertensiv glaukóma és szaruhártyafekély


Szűkzugú glaukóma következményes cataractával


Kutya idegentest okozta szaruhártya sérülése

Érdekes szaruhártya sérülések

Szaruhártya fekély kutyánál

Szemhéjdaganat eltávolítása kutyánál

Szaruhártya átültetés kutyánál

Kreatoconjunctivitis pseudomembranosa
és annak műtéti megoldásai házimacskában


Idült Keratocunjctivitis 12 hetes macskában
és annak sebészeti megoldása


Lézeres cyclophotocoagulatio képekkel

Glaukóma műtét,cataracta műtét
előkészítéséhez kutyánál


Luxált szemlencse eltávolítása
kutyánál-kommentár nélkül!


Lézeres cyclophotocoagulatio (CPC)
glaukóma műtét kutyánál

Szemészeti eset különös kommentár nélkül

Cataracta műtét phacoemulsificatorral

A szaruhártya fekélyről

Beszélgetés egy érdekes szemészeti eset kapcsán

Mivé lehet egy szemészeti eset?

Dr. Berényi Adrienn - Egy kis plasztikai sebészet

Dr. Dobos András - Gondolkodjunk a harmadik szemhéjról

Dermoid képlet a szemen

Überreiter-szindróma műtéti kezelése

Szemészeti ultrahang képek - és amit rajtuk látni

Retinaleválással látó kutya

Szaruhártya átültetés kutyában

PRA(progressziv retina atrófia)-a sokszínű betegség

Egy majdnem vak berni pásztor 2.- iridectomia
(az iris egy részének műtéti eltávolítása)


Egy majdnem vak berni pásztor

Kicsi kutya - sok probléma

Harmadik szemhéjműtét képekben

Kétoldali lencseluxatio képekben

Toklász kontra szem - esetismertetés

Csarnokzug vizsgálata OCT-készülékkel (kutatás)

Szaruhártya sérüléseinek vizsgálata (Kutatás)

OCT készülékkel fiziológiás szemészeti
vizsgálatok az állatgyógyászatban (Kutatás)


Lencse-ficam (anterior luxált lencse) műtét

Szürkehályog - cataracta műtét

Első dokumentált állatorvosi
ERG-vizsgálat Magyarországon


Cataracta - szürkehályog

Glaukómáról másképpen

Vissza a tartalomhoz