lap tetejére

Évszakhoz köthető betegségek - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás
Betegségekről

Évszakhoz köthető betegségek:


Itt vissza kell térni egy kicsit a fertőzőbetegségekre. Tudnunk kell, hogy mind a kullancsok, mind a szúnyogok rendkívül súlyos kórformákat terjeszthetnek. Most már a különböző szúnyogok által terjesztett parazitás megbetegedések sem ritkák, Magyarországon is előfordulnak. A kullancsok által terjesztett megbetegedések pedig - hasonlóan az emberhez - a Lyme kór, a Borellia ugyanúgy előfordul. Szúnyogok esetében pedig a különböző  szív férgességnek, ill. bőr férgességnek nevezett kórokozók terjednek a szúnyogok által. Nem kell ma már külföldre mennie ahhoz a kutyának, hogy ezekkel a szúnyogokkal találkozzon.
Ez évszakhoz kötött mindenféleképpen, hiszen a késő őszi, téli időszakban ezekkel ritkán találkozunk.  
A nyári időszakban nagyon sok problémát idéz elő a hőguta, keringési elégtelenség, szívpanaszok jelentkezése. Hőguta esetében 41 C fölé mehet a testhőmérséklet. Légzés, apátia, elhullás a kis állat sorsa, ha időben nem hűtik a testfelületét. Ha időben nem kerül állatorvosi ellátásra. Nagyon sokszor megfeledkeznek róla, sajnos előfordul, hogy gépkocsiban hagyják, az autóban túlhevül és elpusztul az állat.
Az őszi időszak ugyanúgy az állatok influenzás megbetegedéseinek kórképeit hozza magával. Párás az őszi idő. Ne felejtsük el, hogy a kedvtelésből tartott kis állatok - akár kutya, akár macska - ugyanazt a kültakarót  hordja télen-nyáron. Tehát nyáron a túlzott melegtől, télen pedig a hidegtől kell óvnunk. Ezek az állatok már sokszor elszoktak a külső környezeti hatásoktól, ugyanúgy mint mi emberek, ezért megfelelő védelmet kell számukra biztosítani.
Téli időszakban természetesen a tüdőgyulladás, felső légúti megbetegedések, orr melléküreg, mandula megbetegedései, ill. azok az emésztőszervi megbetegedések jelentkeznek, amikor is a kutya, macska - pláne amelyek a nap egy részét kint tölti - kevesebbet iszik, netalántán kint etetik, és hideg táplálékhoz jut, amely a bél perisztartikát lelassítja, így a  bél rendszerre, gyomor rendszerre ható súlyos elváltozások alakulhatnak ki, gyomorcsavarodással,bélcsavarodással, esetleg csont következtében perforációval. Ezeket a megfelelő táplálással, az ivóvíz gyakori cseréjével kell megelőznünk.
Szilveszterhez köthető megbetegedés az ún. petárda stressz. Sajnos az elmúlt években az ó év utolsó és az új év első napja petárdázás jegyében zajlik. Állataink számára ijesztő hang és fényjelenséggel. Nagyon sokszor ez kialakít olyan maradandó károsodást, amikor is a szegény kisállat egy életre ilyen hanghatásoktól és fényjelenségektől rettegni fog. Ez nála akár epilepszia-szerű tüneteket, görcsrohamokat is kiválthat. Nagyon fontos, hogy ebben az időben legalább 3 nappal a várható esemény  (szilveszter) előtt premedikálni kell, tehát előzetes gyógyszeres hatás alá kell venni a kisállatot. Megfelelő nyugtatókat kell adni. Ezeket  már az állatgyógyszertárakban, ill. állatorvosoknál be lehet szerezni. De még utána is legalább 2-3 napig érdemes nyugodt környezetet biztosítani az állatoknak.
Mindösszességében legalább 6 napos intervallum kell a gyógyszeres készítmények használatára. Helytelen az a gondolat, hogy akkor este majd adok valami nyugtatót neki és a kutya ezt az időszakot majd ezzel átvészeli.
Sokszor kérdeznek a táplálkozásról, melyik takarmány jó, melyik táp jó.
A mai világban természetesen, ha jószágot vesz valaki magához, kisállatot tart, akkor annak az élete megváltozik, felelősséget visel iránta. Nincs olyan jó táp, amely megfelelne az otthon elkészíthető házi koszt minőségének. A gyári tápok egy szűk fehérje tartalmat, szűk vitamin tartalmat, meglehetősen sok növényi alapú alapanyagot tartalmaznak. Rendkívül könnyen fogyasztható az állatok számára, leszoknak a természetes rágásról, leszoknak a fogak természetes tisztításáról
Ezek a tápok azon kívül, hogy kényelmesek a gazdának, úgy gondolom, hogy a normális takarmányozás kiegészítésére használhatóak, azonban nem használható a normális konyhatechnológiával előállított takarmányozás helyett.

Vissza a tartalomhoz