lap tetejére

ERG vizsgálat - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás

ERG- vizsgálat

Házi kedvenceinkkel nem tudunk a szemészeti vizsgálat során táblát olvastatni, mint ahogyan velünk teszi a szemész, nem tudják megmondani, hogy látnak-e. A humán gyógyszatban is találhatóak olyan betegek - pl. újszülöttek, kisbabák - akik nem tudnának együttműködni a vizsgálat során, az ő kezelésükre fejlesztették ki, és került az állatorvoslásba is átvételre az ún. elektroretinográfiás vizsgálati eljárás.
A vizsgálatot bódítást követően végezzük. A kutya szemére egy érzékelő elektródával átszőtt kontaktlencsét helyezünk, illetve az agykoponya felett is elhelyezünk két érzékelő elektródát.
A vizsgálat során az alvó páciens szemével fényimpulzusokat közlünk, amelyet érzékel a retinája, és ezen keresztül a látóidegben is ingerület képződik. Ezeket az elektromos impulzusokat érzékeli a gép és a számítógép segítségével megjeleníthetővé válnak.
A fény hatására a látóidegben keletkezett elektromos ingernek jellegzetes alakja van, amely a normál, ép retinára jellemző, egy negatív a- és egy pozitív b-hullámból áll.


Amennyiben páciensünk szeme ép, egy ilyen görbét kapunk. Azonban ha a szemen elváltozás található, az befolyásolja a hullámok alakját. Ezekből következtetni lehet, hogy a szem mely részén van kóros elváltozás.
Az ERG-vizsgálatnak jelentősége van a szürkehályog műtéteket megelőzően is. A szürkehályogos szemlencsén az erős fény át tud hatolni a retináig, azon ingerületet tud kiváltani, így megjósolható, hogy a lencseműtétet követően a kutya milyen mértékben fogja visszanyerni a látását.
Az ERG-vizsgálatoknak nagy jelentősége van a szemészeti szűrővizsgálatokban is. Egy szemmel láthatóan egészséges szemfenék esetén is rámutathat arra a rendellenes ERG-hullám, hogy a kutya szemével nincsen minden rendben, egy szubklinikai szembetegsége van, amely gyógyítható, vagy akár olyan degeneratív szembetegségben szenved, amely mellett nem javasolt a tenyésztésbe vonása.

 


Vissza a tartalomhoz