lap tetejére

Nem fertőző betegségek - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás
Betegségekről

A nem fertőző betegségek:


A nem fertőző betegségek rendkívül széles intervallummal bírnak, ami azt jelenti, hogy vannak olyan betegségek, amelyek már születéskor, genetikailag megjelennek az állatokban és már fiatalon fejlődési rendellenességként tüneteket mutatnak. Ezek a kis állatok általában életképtelenek: nyitott szájpadlás, Botallo-féle lefűződés, a végbél nyílás hiánya, bélcsatorna deformitása, súlyos sérvek, esetleg a vízfejűség. Szívelégtelenség, nyitott, átjárható szívfal előfordul az állatoknál. Sajnos ezek az állatok magokban is életképtelenek, ezeket nem szabad erővel életben tartani, mert nem fog örömet szerezni a tulajdonosának, ill. sajnos az állat is szenved.
Azonban az életkor előre haladtával  az életkorhoz kapcsolódó betegségek jelenhetnek meg. Egyik legfontosabb betegség, - ami az embereknél is jelen korunk legnagyobb problémája - az allergia. Az állataink az urbanizáció során elszakadtak a természetes táplálkozástól, elszakadtak a természetes életformájuktól, olyan táplálékot kapnak, amely ételallergiát, bőr allergiát idézhet elő. Sajnos a megváltozott táplálási és tartási szokások közepette kialakultak olyan mozgásforma betegségek, mint a porckorong sérv, megjelent a 70-es évektől kezdődően a csípőízületi dysplasia. A rokon tenyészetek hatására halmozottan megjelentek különböző szemészeti betegségek.
A betegségek típusától függ, hogy kezelni kell, megelőzi kell, tenyésztésből ki venni kell.
Minden nem normális tünettel, amely az állat viselkedésében megjelenik, azonnal állatorvoshoz kell fordulni, hogy a megfelelő gyógymódot meg lehessen találni.
Most már bőr allergiát 6 hetes kiskutyánál találtunk, hiszen 3-4 hét után már különböző tápot kapnak kiegészítésképpen a kutyák. A 6 hetes kiskutyánál már a fülnél, bőr hasaljnál, szőrrel fedett bőr területeken a háton apró kis göbök, felpirosodások jelentkeznek. Nem csillapodó hasmenésben, nem megfelelő növekedésben, testsúly és magasság elmaradásban jelentkeznek ezek a tünetek, amelyek sajnos kezelést igénylő problémákká alakulnak.
Az allergia egyébként bármilyen korú, bármilyen fajtájú állaton előjön.

Vissza a tartalomhoz