lap tetejére

Szemészeti megbetegedésekről - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás
Betegségekről

Szemészeti megbetegedésekről


Az állatok, ugyanúgy, mint az ember, a környezetből származó ingerek jelentős részét, ill. környezetüket a szemükön keresztül érzékelik. Ellentétben az ember látásával, a kutya látása kevésbé finomodott ki. Hallásuk, szaglásuk a környezetben való tájékozódás szempontjából lényegesen pontosabb. Ennek ellenére a szem természetesen egy nagyon fontos érzékszerve az állatoknak.
A szem elváltozásai nemcsak a szem megbetegedéseit, hanem a szervezet egyéb megbetegedéseit is jelzi számunkra. Sajnos ma még nem jutottunk el oda, hogy a szemészeti vizsgálat az a mindennapi rutin diagnosztika részévé váljon, holott a szemészeti vizsgálat során a vérnyomás emelkedést, a cukorbetegséget, a különböző parazitás betegségek, bakteriális és vírusos betegségek jelenlétét korábban meg lehet állapítani, mint ahogy az a szervezet egyéb részén elváltozásokat hozna létre, ill. külső klinikai tünetekben jelentkezne az alap betegség.

Az állattartó hogyan érzékeli kedvtelésből tartott házi állatainak a szemészeti betegségeit?


Úgy érzékeli, hogy a kutya tájékozódása csökken, bizonytalanná válik, dörzsöli a szemét, kedélye megváltozik, visszahúzódóbb lesz, esetleg agresszívvá válik.
A szembetegségek különböző formája különböző klinikai tüneteket idéz elő, de a tulajdonos, aki követi az állat mindennapjait, nagyon hamar észreveszi ezt.
Azokat a betegségeket, amelyeket az állattartó legelőször észrevesz, az tulajdonképpen a szaruhártya, ill. az ínhártya előtt lezajlódó külső szembetegségeknek nevezzük. Ez a szemgolyó és a kötőhártya közé került idegen test okozta elváltozás (toklász), kémiai szereknek, vegyszereknek, maró, lúgos hatású szereknek az irritációja, amely kötőhártya gyulladást, ill. a szaruhártya elülső felületén elhomályosodást, gyulladást, ödémát idéz elő.
Fertőző eredet esetén megjelennek a különböző színű váladékok, hétköznapi nevükön gennyesedések. Ezeket azonnal el kell távolítani, a szemet mosni, tisztítani kell. Fényszegény, ingerszegény környezetbe kell helyezni a kutyát és állatorvos segítségét kérni a megfelelő kezelés kiválasztására. Sokszor használunk a mai időben a humán gyógyászatban alkalmazott szereket, azonban ezek nem mindegyike megfelelő. Van olyan humán készítmény, amely ember esetében egyáltalán nem okoz irritációt vagy kellemetlen érzést a szembe cseppentve, vagy a szembe kenve, míg kedvenceink esetében olyan külső irritációt idéz elő, amelynek hatására akár szaruhártya perforáció is bekövetkezhet.
Tehát szemészeti betegségek esetén az otthoni házi kezelést lehetőleg ne folytassuk. A kötőhártya gyulladás előidézésében - ahogy azt már korábban említettem - különböző mechanikai szennyeződések, vegyi szennyeződések, ill. fertőző betegségek játszhatnak szerepet. Fertőző betegség lehet csak a szemre terjedő, ill. az egész szervezetben megjelenő kórokozó szemben lezajló kórformáját is jelezheti Ezt csak szakavatott állatorvos, szemészetre specializálódott állatorvos, vagy pedig szemészeti vizsgálatban járatos állatorvos tudja meghatározni. Ezért fontos, hogy szemész  szakrendelést keressünk fel, ill. az állatorvos kolléga állatorvos szemészeti szakrendelésre irányítsa azokat az állatokat, amelyeknek szemészeti megbetegedése van véleménye szerint.
A kedvtelésből tartott állatok szemészeti megbetegedéseit ma már jól felszerelt szemészeti szakállatorvosi rendelőkben kezelik, amelyek az ország számos pontján elérhetőek. Ugyanúgy a fővárosban, mint vidéken. Ezek a szakrendelők fel vannak szerelve olyan vizsgálati, diagnosztikai eszközökkel, amelyek segítségével megállapíthatóak és kiszűrhetőek a szemészeti betegségek különböző fajtái.

A szem belsejébe haladva a szaruhártya külső felületén bekövetkező gyulladás, ill. a szaruhártya mélyebb rétegeibe terjedő gyulladás nem kezelt esetben ún. fekéllyé alakulhat át. Ebben az esetben a szaruhártya külső oldalát borító hámréteg, valamint az ez alatt lévő stróma sérülhet. Ennek különböző mélységekbe való terjedése különböző súlyosságú elváltozásokat idézhet elő.

Mik okozhatnak elő szaruhártya fekélyt?

Mindenféleképpen egy traumás külső sérülés, vagy olyan belső szembetegség, amely megnöveli a belső szemnyomást, fájdalommal jár és ennek hatására a kedvtelésből tartott állat a szemét dörzsöli, szaruhártya perforációját idézi elő. Ezek a betegségek lehetnek fertőző eredetűek, de lehetnek keringési eredetűek, lehetnek különböző helytelenül használt gyógyszer hatásokra kiváltódott eredetűek. Bizonyított tény sajnos, hogy Európa néhány országában használatosak olyan készítmények, amelyek retina károsodást, keringési elégtelenséget, szemnyomás növekedést idéznek elő. Így olyan megbetegedéseket látunk az állatoknál, mintha azt egy fertőző ágens idézte volna elő, holott egy ERG vizsgálattal, egy OCT vizsgálattal - melyek speciális szemészeti szakorvosi vizsgálatok - meg lehet állapítani, hogy nem fertőző betegségről van szó, hanem éppen egy betegségre adott gyógyszer hatása ként váltódott ki a szaruhártya irritáció, szaruhártya perforáció.
A szaruhártya perforációt egyszerű festési eljárással meg lehet állapítani. A fekély méretéből adódóan aztán különböző kezeléseket lehet használni. Itt a fekély eltüntetésére szolgáló szövetragasztótól, hiánypótló hialgán kezeléstől kezdve a szemész állatorvos által elvégzett, szemész állatorvosi sebészeti beavatkozásig az operációig mindent el lehet képzelni.


A szem elszürkülését nagyon sokszor kérdezik, hogy mi idézi elő?

Hétköznapi nyelvre fogalmazva a szem szaruhártyájának belső oldalán egy egyrétegű sejtsor van, amely a szaruhártya - amely kb. 0,5 mm vastagságú - vízháztartásáért felelős. Ha ez az egyrétegű sejt réteg károsodik, akkor az állat szaruhártyájában egy szürkület, egy ödéma alakul ki, amely a tulajdonos számára azonnal észrevehető elváltozást idéz elő, az állatoknak pedig fájdalmat. Ilyenkor azonnal állatorvos szemész szakorvoshoz kell vinni a házi kedvencünket, hogy a megfelelő kezelésben részesítse. Otthon a szem hűtése, fényszegény környezetbe való juttatása a fő feladatunk.
Az első csarnok legjellegzetesebb megbetegedése a gyulladás, amely vagy egy perforáló szaruhártya seben keresztül következhet be, vagy pedig a szem erein keresztül a szem belsejébe jutott kórokozó ágensek hatására alakul ki. Ennek következtében nagyon sokszor szemnyomás növekedés, zöld hályog, glaukóma alakul ki. Ennek a glaukómának a kezelése lehetséges. Azt a régi állatorvosi dogmát el kell felejteni, hogy a glaukómás, zöld hályoggal bíró kutya szemét el kell távolítani. Nem. Sebészeti megoldás van. A kutya szemének műtétét el lehet végezni, a szem nyomását lehet csökkenteni, a glaukómát pedig lehet kezelni. A kutya szemét nem szabad eltávolítani. A szemész állatorvosnak nem az a feladata, hogy egy állatorvosi szemműtéttel eltávolítsa az állat szemét, hanem azt megmentve, nemcsak esztétikailag, de funkciójában is a szem a továbbiakban a kisállat látását szolgálhassa.

A szivárványhártyának a tulajdonos által látható megbetegedései nagyon sokszor daganatos kórformákban mutatkoznak. Ez egy nagyon súlyos kórforma. Ennek a kezelését, ennek a szemnek a további sorsát mindenképpen szemész szakállatorvosnak kell eldönteni. Ez azaz eset, amikor nagyon sokszor a konzervatív kezelés nem használ, és a szemészeti állatorvosi szemműtét már csak a szem eltávolításával járhat.
A szem belsejét tovább követve találkozik és látható az állattartónak a szemlencse elszürkülése a pupilla mögött. Ekkor szürke hályogról, másnéven kataraktáról beszélünk. A katarakta kialakulásának lehet különböző oka. Van már veleszületett katarakta, gyógyszerek hatására kiváltható katarakta. Itt a szteroidok hatását emelem ki. Ki lehet emelni nagyon sok kémiai szer hatását, de ki lehet emelni a cukor betegséget, mint előidéző, lappangó egyéb fájdalommal nem járó betegséget. Szemész szakorvosi rendelő kell hozzá, mivel a katarakta csak műtéttel gyógyítható. Nagyon sok olyan készítményt árulnak nagyon komoly összegekért, amelyet úgy tüntetnek fel, hogy gyógyítja a szürke hályogot. A szürke hályog gyógyításának egyetlen egy módja a lencse beültetés. Lassítani lehet valamelyest a folyamatot, de a felhasznált szemcseppek kezelési költsége nagyságrendekkel magasabb költséget mutat, mint a valós eredmény. Mindenféleképpen katarakta esetében szemlencse műtét minél korábbi stádiumban. Az is egy rossz gondolat, hogy a kataraktának meg kell érni. Ma már 3 mm-es sebes keresztül el lehet távolítani a lencsét, ehhez azonban az kell, hogy a szürke hályog minél korábbi stádiumában kerüljön diagnosztizálásra, és a tisztelt tulajdonos minél hamarabb szemész szakállatorvoshoz vigye a kedves állatot, és egy szemész szakállatorvos által elvégzett szemészeti beavatkozás kapcsán elvégezzék a katarakta műtétet, mert ez teljes gyógyulási folyamatot biztosít.
Sokszor fölvetül a kérdés, hogy altatható-e a kutya idős kora ellenére? Az altathatóságot nem a kor befolyásolja, hanem a keringésnek és a tüdőnek a megfelelő állapota. Megfelelő odafigyeléssel, természetesen altatható a kisállat és egy ilyen szemészeti műtét biztonságosan elvégezhető.
A hátsó csarnokban lejátszódó gyulladásos folyamatok általában egybe esnek az első csarnokban lejátszódó gyulladásos folyamatokkal. Ezek többnyire vagy a szaruhártya felől bejutó perforáló sérülések következtében kerülnek az első csarnokból a hátsó csarnokba, vagy pedig az érhártyából a különböző kórokozó ágensek betörnek a hátsó csarnokba.

A retina


A retinának két fő betegségcsoportja van.Az egyik az ún. mechanikai hatásra bekövetkező retina leválás. Ezt az utóbb időben egyre többet lehet tapasztalni. Különböző vadászati tevékenységek, sport rendezvények, ill. az autóbalesetek kapcsán nagyon sok retina leválást lehet találni. Ebben az esetben a retina és az érhártya elválik egymástól. A kettő között nagyon sokszor vér felhalmozódás van. Operálható betegség a retina leválás. Nagyon eszközigényes. Magyarországos állatgyógyászatban a retina leválás eredményes szakállatorvosi operálására jelenleg nincsen mód. Ez nem az állatorvosi manuális munka képességeinek a hiányából ered, hanem egy nagyon komoly eszköz, nagyító rendszer szükségeltetik hozzá, ill. egy olyan eszköz, amely a hátsó csarnokból  eltávolítja az üvegtestet és így a retina vissza fagyaszthatóvá válik. Így a konzervatív kezelés és a türelem az, amely a retina leválás gyógykezelésében segítségére lehet a tisztel tulajdonosoknak. Az sem igaz, hogy a retina leválás után az állat teljesen vakká válik. A konzervatív kezeléssel és türelemmel a retina leválás után is a retina kitapadása létrejöhet, ami normálisan érzékelő látóidegsejtek által részleges látást, tájékozódást tud biztosítani a tisztelt tulajdonos kedvenc állatának.
A másik betegség a PRA
A PRA-ról(progresszív retinasorvadás)  a mai világban már mindenki hallott. Azonban ennek vizsgálata nem egy egyszerű dolog. Nagyon könnyű kijelenteni, hogy egy vérvizsgálattal a PRA megbetegedés szűrhető. Egy vagy két gént megvizsgálnak és  akkor megállapítják bizton, hogy az állat PRA-s e. Nem. Ezt így kijelenteni hibás és a tenyésztők részére félrevezetés. Fiziológiás vizsgálat, valamint egy genetikai vizsgálat együttes eredménye szükséges ahhoz, hogy megállapítható legyen a szemészeti elváltozásból, hogy PRA-ban szenved-e. Többféle készüléket kell használni Elektro Retino Grammot ERG, vagy az OCT készüléket, amely a retináról térképet készít, a retina vastagságot megállapítja, megállapítja, hogy van-e bizonyos sejtszám csökkenés, van-e hiper reflektív terület. Konkrétan ezeket a vizsgálatokat el kell ahhoz végezni, hogy a tisztelt tulajdonosnak elmondjuk azt, hogy PRA megbetegedés gyanúja van. Azt is nagyon fontos elmondani, hogy ha valakinek PRA gyanút keltő elváltozás van a kutyájánál a kutyát ettől függetlenül kezelni kell, és szemészeti állatorvosi vizsgálatra hordani kell és szemészeti szűrővizsgálatokat továbbra is tartani kell. Hiszen a kutyának a retina elváltozáson kívül nagyon sok egyéb megbetegedése is lehet a szemének, amelyet kezelni kell. Tehát attól, hogy néhány hónaposan egy genetikai vizsgálattal PRA pozitivitást vagy kétes eredményt mondtak, ettől a kutya szeméről nem kell lemondani. Hiszen a PRA kialakulása is oki tényező. Két kutya fajnál sem azonosak a kiváltó okok, de két kutya fajnál sem azonos a retina előidézésében szerepet játszó degeneratív folyamat. Tudni kell, hogy a PRA egy gyűjtő fogalom és nem azt jelenti, hogy a retina látóidegei veszítenek csak érzékelésükből, hanem a retina különböző rétegei károsodhatnak, és ezt különböző tényezők befolyásolhatják. Az öröklődés menete különböző fajoknál teljesen különböző és más és más. Nagy fontos a korrekt felvilágosítása az állat tulajdonosoknak és az, hogy a PRA esetében ne mondjanak le az állatok szeméről

Természetesen az a nagyon fontos, hogy az állattartónak legyen kihez fordulni, bizalommal kérdéséről tudjon beszélgetni. Az állatorvosi szemészet az elmúlt néhány évben jelentős változáson esett át, amelynek következtében mind a diagnosztikai eszközök, mind a diagnosztikai eszközök által feltárt megbetegedések gyógykezelése pozitív irányba hatott.

Vissza a tartalomhoz