lap tetejére

Konferencia I - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás

Beszámoló az I. Szentesi Szemészeti konferenciáról


2011. október 27-én került megrendezésre az első szentesi szemészeti konferencia.

Az előzetes várakozást meghaladó regisztráció miatt helyszínt kellet cserélnünk és így a Dél -Alföld egyik legpatinásabb épületében a volt Megyeháza Dísztermében került lebonyolításra ez az esemény. 40 romániai állatorvos valamint 75 magyar kollega jött el.( Sajnos a helyhiány miatt az utolsó pillanatokban jelentkező kollegákat nem tudtuk fogadni és ezzel máris jött az ötletünk, melyet mind a hallgatóság, mind az előadók támogattak, hogy tartsuk meg tavasszal a második szemészeti konferenciát. Ennek dátumát már ki is tűztük: 2012. április.) Engedjék meg, hogy kicsit hosszabb legyen a beszámolóm, de rendkívüli élmény volt, mind hallgatónak lenni, mind egy rövid időre előadóként bemutatkozni. Reggel 6 órakor gyönyörű, igazi alföldi Koszta képekre illő napfelkelte fogadta a szervezőket és a programra elsőként érkezőket.(Az első korai vendégek, már előző nap megérkeztek, többen kisvárosunkban aludtak. Az előadók közül megérkeztek Romániából várt kollegák, Szentgáli Tanár Úr és kedves felesége, valamint Prof. Sebestény Andor és párja. Így a szakmai megbeszélés, egyeztetés már előző este megkezdődött közöttük.)Előzetesen féltünk, hogy a regisztráció gyakorlatlanságunk okán esetleg nehezen fog menni, azonban köszönet a segítőknek, akik gyorsan, zökkenőmentesen oldották meg ezt a számukra kissé szokatlan feladatot.

                                                                                                
          


A szponzorok, támogatók felépítették standjaikat és egész nap nemcsak az előadásokkal, de komoly szakmai tudásukkal álltak a folyton kérdező vendégek rendelkezésére.Az érkezőket szentesi szokás szerint egy kis hideg reggelivel, forró kávéval és baráti beszélgetéssel fogadtuk. 9-kor azután elkezdődött az általunk már nagyon várt program. Városunk polgármestere Szirbik Imre nyitotta meg fővédnökként a konferenciát.(Szentesen az állatorvosoknak mindig nagy respektje volt, hiszen állami gazdaságok, szövetkezetek, valamint a Hungerit vágóhíd nagyon komoly állatorvosi létszámot foglalkoztat.) De természetesen a kisállatokkal foglalkozó állatorvosok ugyanígy szívesen látott vendégek Szentesen és nagy becsben vannak tartva.  Az első előadást Prof. Ionascu Juliana tartotta, a Bukaresti Állatorvosi Egyetem szemész professzora.Rendkívül jó humorú, elnézést a szóért, de nagyon magyaros temperamentumú hölgyet ismertünk meg személyében. Az előadása, melyet Kádár Mártika szinkrontolmácsolásában hallhattunk, olyan témát mutatott be, amelyről eddig Magyarországon csak humánkonferenciákon volt csak szó. Az állatgyógyászati kontaktlencsék témájú előadása úttörő előadás volt. Az Ő véleménye az egész konferenciáról mint külső szemlélődő volt számunkra jelentős. Fontos volt, hogy rajta keresztül a Magyarországi konferenciánkat milyen visszhanggal fogadják az Ő környezetében. Hála az előadóknak azt hiszem a magyar állatorvos szemészet jól mutatkozott be.

A második előadást Szentgáli Tanár Úr tartotta. Előadása nyugodt, higgadt, a legmagasabb szakmai igényeket kielégítő, hallgatók által "magasan díjazott", akadémiai előadás volt. Külön köszönet, hogy a levezető-elnök nehéz feladatát elvállata.A Premed Pharma nevében Pontyos Csaba mérnök Úr angol-magyar nyelvű előadása bemutatta azokat az eszközöket, amelyet az állatorvoslásban az elmúlt néhány évben elkezdtünk használni a Szentesi Kiséri Állatorvosi Rendelőben. Az OCT, ERG, a legújabb Phaco-Emulsificator került így bemutatásra, nemcsak felhasználói, hanem technikai szempontból is. Ezek ismerete azért fontos, hogy a kollegák, tudják, milyen szemészeti beavatkozásokat lehet elvégezni vagy a specialistáknál elvégeztetni.


Ezután következett a nap egyik legfontosabb része, az ebéd. Megpróbáltuk Szentes ízvilágát a szentesi konyha minden titkát bemutatni, csak egy rövid felsorolás: gulyásleves, szentesi zöldségkrém leves, marha-, sertéspörkölt, tarhonya, juhtúrós galuska, rántott és sülthúsok, a szentesi almás-sütemény, hozzá frissen vágott zöldségsaláták voltak az étlapon.Természetesen ebéd közben is folytatódott a szakmai beszélgetés, az előadókat kérdésekkel halmozták el és megmondom őszintén nagyon nehéz volt visszacsalogatni az embereket az előadóterembe. Közben meg kell jegyeznem, hogy a román kollegák részére is folyamatos szinkrontolmácsolást tudtunk biztosítani.A délutánt az Alpha-Vet kft. fájdalomcsillapításról, fájdalomcsillapítókról tartott előadása nyitotta meg,amely az állatorvosi szemészetben rendkívül fontos, mind a betegségek gyógykezelésében, mind a sebészeti fájdalomcsillapításban.A fiatal előadók sorát Dr. Fenyves Ildikó folytatta. A funduskamerás képek teljesen új megvilágításban mutatkoztak be a kóros és normál elváltozások bemutatásával. Ekkor jött az ötlet, hogy egy konferencián a sokak által ránézésre megállapított PRA talán egy önálló konferenciát is megérne, hiszen ez a betegség nagyon sok téves diagnózis felállításában szerepel. A tavaszi konferenciánk egyik főtémája bizonyosan ez lesz.Megható pillanatához érkezett a konferencia. A nyolcvanadik életévét betöltött Prof. Sebestény Andor,aki a Brit Birodalmi Rákkutató intézet nyugalmazott professzora és aki egész életét a tudománynak és a szabadságnak áldozta, megtartotta egészen különleges hangulatú előadását a CV 247-ről. Elnézést kért azért, mert nehezen találja a szavakat és akadozik egy kicsit a beszéde, de 50 évig ezt a nyelvet nem gyakorolhatta, hiszen 5 év börtön után a halálbüntetés elől menekült Angliába, ahonnan hazatérve magával hozta minden tudását és mindent, amin egész életében dolgozott, Igaz Tudós, Igaz Ember. Megtisztelő, hogy megismerhettem és kezet foghattam Vele.


Dr. Berényi Adrienn. Engedjék meg, hogy egy kicsit hazabeszéljek. Ő egy szentesi születésű,az egyetem után rögtön Szentesen dolgozó doktornő. 2 évvel ezelőtt kezdett el a rendelőben dolgozni. Már akkor nyilvánvaló volt, hogy nem átlagos szakamai képességekkel rendelkezik. A legújabb diagnosztikai eszközökhöz való bátor hozzányúlása, azok kezelésének elsajátítása átlagon felüli volt. Az ERG és OCT készülékeket, Magyarországon ő használta, a rendelőnkön belül legelőszőr és a diagnosztikai sztenderdek felállítása, e két gép esetében Magyarországon, az Ő nevéhez fűződik. Az OCT készülékkel történő közös vizsgálataink pedig a gyártó részére történő sztenderd felállításában abszolút értékben elsők voltak. És most 2 év után meghallgattam egy előadását teljesen kívülállóként. Le kell, hogy írjam, hogy végig, borzongás fogott el. Egy teljesen letisztult, szakmáját nagyon magas szinten űző szemész állatorvos párját ritkító előadását hallgattam. Ajánlom figyelmükbe a konferencia szervezőknek ezt a fiatal szentesi állatorvosnőt. Nagyon sajnálom, hogy nem lakik Pesten és nincs számára lehetőség egy Ph.d.-t készíteni ebből a témakörből. Gratulálunk Adrienn! Darth Vader szavaival élve, "a tanítványból Mester lett." A következő előadás Glaucoma témakörben hangzott el.

A záró előadás Dr. Gyenes Ágota kórházigazgató szemsebész főorvos előadásában:a gyógyszerek hatása a szemészeti betegségek kialakulásában.A gyógyszer mellékhatásokról tartott előadása érintette a humán és állatgyógyászat területén előforduló hatóanyagokat. Nagyon sokat megtudtunk a Glaucomát, Cataractát, Retinopathiat kiváltó gyógyszerekről, amely hatásokról sokszor még a specialistáknak sincs tudomásuk és így egy elváltozást egyszerűen fertőzésnek, genetikai hibának tartanak. Ezt a témakört is érdemes, úgy hiszem, a tavaszi konferencia kapcsán hosszabban boncolni.  

Eljött az a pillanat, amikor Dr. Szentgáli Zsolt felkért a konferencia bezárására. Az egész nap izgalma, az előadások nagyszerű hangulata, nemcsak akkor, hanem most a cikk megírásakor is rendkívül megindító. Nehéz volt elhagyni a konferencia helyszínét, valamint a kollegáktól elköszönni.
Azzal fejezem be a beszámolót, amivel egymástól elköszöntünk, hogy "tavasszal ugyanitt".

A konferencia szervezője:
    Dr.Dobos András
címzetes egyetemi docens

Tudósítás egy állatorvosi műtőből


Szaruhártya fekély


Hypertensiv glaukóma és szaruhártyafekély


Szűkzugú glaukóma következményes cataractával


Kutya idegentest okozta szaruhártya sérülése

Érdekes szaruhártya sérülések

Szaruhártya fekély kutyánál

Szemhéjdaganat eltávolítása kutyánál

Szaruhártya átültetés kutyánál

Kreatoconjunctivitis pseudomembranosa
és annak műtéti megoldásai házimacskában


Idült Keratocunjctivitis 12 hetes macskában
és annak sebészeti megoldása


Lézeres cyclophotocoagulatio képekkel

Glaukóma műtét,cataracta műtét
előkészítéséhez kutyánál


Luxált szemlencse eltávolítása
kutyánál-kommentár nélkül!


Lézeres cyclophotocoagulatio (CPC)
glaukóma műtét kutyánál

Szemészeti eset különös kommentár nélkül

Cataracta műtét phacoemulsificatorral

A szaruhártya fekélyről

Beszélgetés egy érdekes szemészeti eset kapcsán

Mivé lehet egy szemészeti eset?

Dr. Berényi Adrienn - Egy kis plasztikai sebészet

Dr. Dobos András - Gondolkodjunk a harmadik szemhéjról

Dermoid képlet a szemen

Überreiter-szindróma műtéti kezelése

Szemészeti ultrahang képek - és amit rajtuk látni

Retinaleválással látó kutya

Szaruhártya átültetés kutyában

PRA(progressziv retina atrófia)-a sokszínű betegség

Egy majdnem vak berni pásztor 2.- iridectomia
(az iris egy részének műtéti eltávolítása)


Egy majdnem vak berni pásztor

Kicsi kutya - sok probléma

Harmadik szemhéjműtét képekben

Kétoldali lencseluxatio képekben

Toklász kontra szem - esetismertetés

Csarnokzug vizsgálata OCT-készülékkel (kutatás)

Szaruhártya sérüléseinek vizsgálata (Kutatás)

OCT készülékkel fiziológiás szemészeti
vizsgálatok az állatgyógyászatban (Kutatás)


Lencse-ficam (anterior luxált lencse) műtét

Szürkehályog - cataracta műtét

Első dokumentált állatorvosi
ERG-vizsgálat Magyarországon


Cataracta - szürkehályog

Glaukómáról másképpen

Vissza a tartalomhoz