lap tetejére

Szembetegségek - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás
Betegségekről


Entropium, ectropium


Entropium, ectropium kialakulásának okai
A szemhéjak rendellenes állásával (kifelé vagy befelé fordulása) elsősorban kutyákban találkozhatunk. Gyakran talákozhatunk ezzel a problémával nagy testű, laza testfelépítésű kutyafajták esetén (masztiff, shar-pei). Kutyák esetében a rendellenes szemhéj állások hátterében gyakran genetikai okok állnak, de kialakulhat sérülés, hegesedés hatására is.

Entropium, ectropium tünetei
A befelé forduló szemhéjak esetén a befordult szemhéjon lévő szőrszála, szempillák folyamatosan irritálják a szaruhártyát ami miatt az állat szeme váladékozik, kötőhártyája kipirult, súlyos esetben a szaruhártyán homályos, fekete-barna színű pigmentált területek, fekélyek jelenhetnek meg.
Ha a szemhéjak befelé fordulnak, akkor entropiumról beszélünk. Ebben az esetben a befelé forduló szőrszálak, pillák folyamatosan irritálják a szaruhártyát. E miatt az állat hunyorog, szeme váladékozik,kötőhártyája kipirult sőt akár szaruhártya fekély is kialakulhat.

Entropium, ectropium kezelése
Az entrópium gyógykezelése csak korrekciós műtéttel lehetséges.
Kifelé forduló szemhéjak esetén a szem könnyezik, kötőhártyája kipirult.
Ha a szemhéj kifelé fordul ectropiumról beszélünk. Ebben az esetben a problémát az okozza, hogy a kifelé forduló szemhéj nem védi megfelelően a szemet, így az kiszárad és a különféle baktériumok is könnyen megtapadnak a felszínén. Az befelé forduló szemhéjhoz hasonlóan ebben az esetben is kipirul a kötőhártya, könnyezik a szem.
A kifelé forduló szemhéj szintén műtéti úton korrigálható.Vissza a tartalomhoz